Yağ Bakım Seti Nedir?

26-07-2024 10:56
Yağ Bakım Seti Nedir?

Yağ bakım seti, motor yağında biriken tortuları süzüp devridaim yağının motora temiz bir şekilde iletilmesini sağlayan aracın sistemidir. Kısacası yağ filtreleri için kullanılan yağ bakım seti, motora temiz yağ iletilmesini sağlar. Böylece motora herhangi bir kir, tortu veya karbon gitmesinin önüne geçmeyi sağlar.

Aracın motor sisteminin sağlıklı çalışması için önemli olan yağ bakım seti, araç kullanıldıkça kirlenebilir. Yağ içerisinde biriken tortular ve kirler, motorun veya hareketli parçaların sürtünmesine yol açar. Bu sebeple yağ bakım setinin belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekir. 

Yağ bakım setinin değiştirilmemesi, aracın performansını düşürür ve motorun arızalanmasına yol açar. 

Yağ Filtresi Ne İşe Yarar? 

Motorun içerisine herhangi bir pürüz girdiği zaman, motorun arızalanmasına sebep olabilir. Yağ filtresi ve yağ bakım seti, temiz yağ iletimi görevi üstlenerek motorun arızalanmasının önüne geçer. 

Çalışma sistemi ise kirli yağın, filtreden geçmesiyle gerçekleşir. 

Motorun arızasız çalışması, araç performansının olumsuz etkilenmemesi ve sürüş güvenliğinin tehlikeye girmemesi açısından yağ bakım seti düzenli olarak kontrol edilmelidir. Yağ filtresi değişeceği zaman, yağ bakım setinin de değişmesi, aşınmayı engelleyerek motorun daha sağlıklı çalışmasını sağlar. 

Özellikle aracın çok fazla dur kalk yapması veya aracın ağır yük taşıması, sert hava koşullarına maruz kalması gibi etmenler yağ filtresinin ömrünü kısaltır. Bu sebeple düzenli olarak kontrolünün sağlanması ve değişimin gerçekleşmesi gerekir. 

Araçların yağ filtresinin değişmesi ve yağ bakım setlerinin yenilenmesi ortalama 5.000 km’de bir gerçekleşmelidir. 

Yağ Filtresi Değişmezse Ne Olur? 

Yağ filtresinin değişmemesi, zaman içerisinde basınçtan dolayı delinmesine sebep olur. Filtre delinirse işlevselliğini yitirir ve yağda biriken tortular, kirler, partiküller motora ulaşır. Bunun sonucunda motor aşınır ve zarar görür. 

Motorun zarar görmesi, aracın diğer parçalarının da arızalanmasına ve sürüş güvenliğinin tehlikeye girmesine sebep olur. İlerleyen süreçlerde daha büyük sorunlara yol açmaması için yağ filtresinin değişimi sağlanmalıdır. 

Yağ filtresinin düzenli olarak değişimini sağlayarak motor arızasının önüne geçilebilir. 

Akbay Oto, yağ bakım seti ve aracın sağlıklı çalışması, performansının artması için gereken yedek parça çeşitlerini yüksek kaliteyle sunmaktadır.  

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.